фото: pixabay.comМетодът за научното им изследване е познат като вивисекция и

...
фото: pixabay.comМетодът за научното им изследване е познат като вивисекция и
Коментари Харесай

Днес е Световен ден за защита на лабораторните животни

фото: pixabay.com

Методът за научното им проучване е прочут като вивисекция и е жигосан като най-голямата свирепост на човечеството към животните.

Отбелязва се от 1979 година по самодейност на Международната асоциация против мъчителните опити с животни (IAAPEA).

***

На днешната дата през 1981 година е демонстриран и първият личен компютър - IBM PC. От неговото наименование по-късно PC става синоним на всички настолни компютри в света.

Масовото произвеждане стартира няколко месеца по-късно. Още през първия месец е регистриран рекорден интерес и саразпродадени над 200 000 компютъра. Цената му била 1565 $. IBM PC е създаден в Бока Ратон, Флорида, под управлението на Дон Естридж.

Тогава IBM 5150 е бил с клавиатура от 83 клавиша, 256KB памет, принтер със скорост 80 признака в секунда и високоскоростен, за това време, 16 битов процесор на 4,77 MHz.

***

През 1990 година на 24 април галактическият телескоп „ Хъбъл ” е изстрелян благодарение на галактическата совалка „ Дискавъри ”. „ Хъбъл ” е автоматизирана обсерватория на орбита към Земята, наименован в чест на Едуин Хъбъл. Телескопът е изведен на орбита на височина 575 км с интервал 97 минути.

„ Хъбъл ” е основан като взаимен план на НАСА и Европейската галактическа организация. Телескопът е една от четирите „ Велики Обсерватории ” на НАСА дружно със Комптън Гама Лъчева Обсерватория, Чандра Рентгенова Обсерватория и Космически Телескоп Спитцър, всички изведени в околоземна орбита. Първоначално се е предвиждало извеждането на телескопа на орбита да стане през 1986 година, само че поради злополуката на „ Чаланджър ” той е качен на орбита на 25 април 1990 година от совалката „ Дискавъри ”.

Разполагането на телескопа в космоса даде опция да се записват електромагнитни предавания в диапазоните, в които земната атмосфера не е транспарантна, да вземем за пример инфрачервено лъчение. Отначало се е възнамерявало на всеки 5 години телескопът да се връща на Земята за техническо обслужване, а през 2,5 години да се прави обслужване на орбита, обаче поради заплаха от замърсяване и деформации по време на претоварванията при политане и кацане по-късно е решено цялото техническо обслужване да става на орбита.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР